Straatbakstenen

Heeft u voor een nieuwbouwwijk geschikte bestrating nodig, of wilt u juist bestaande bestrating vervangen? Bent u op zoek naar straatbakstenen om het knusse karakter van een binnenstad te behouden? Of wilt u een duurzame oplossing voor de verharding van een nieuw marktplein? Gebakken straatstenen zijn geschikt voor de inrichting van tal van openbare ruimtes.

Duurzaam en circulair

Straatbakstenen hebben een eeuwenoude geschiedenis en hebben een levensduur van meer dan 100 jaar. De producten zijn dus uitermate duurzaam. Hoewel keramische bestrating bij aanschaf misschien wat duurder is dan bijvoorbeeld betonnen bestrating, verdient het zich over de jaren gegarandeerd terug.

Gebakken bestrating is bovendien herbruikbaar. Daarmee is het niet alleen duurzaam. Met een hergebruikpercentage van 90% voldoet het product namelijk ook aan de principes van circulair bouwen. En kunt u de bestrating zelf niet meer gebruiken? Dan heeft gebruikte gebakken bestrating (oud gebakken) nog een aantrekkelijke restwaarde als u het weer verkoopt.

Vormbak of strengpers 

Gebakken bestrating wordt op verschillende manieren geproduceerd. Elke productiemethode heeft zijn eigen karakteristieke uitstraling.  

 • Vormbakstenen worden gemaakt door de klei in een mal te werpen. Er zijn twee soorten vormbakstenen: bezand en onbezand.
   
  • Bezande stenen hebben een wat ruwere toplaag. De vormbak wordt bezand om de steen na productie eenvoudig uit de mal te krijgen. Na verloop van tijd slijt de bezanding eraf en krijgt het product zijn uiteindelijke kleur.
   Bekijk het assortiment bezande vormbakstenen
    
  • Onbezande straatbakstenen worden ook wel wasserstrich stenen genoemd. Onbezande straatbakstenen hebben een wat gladder zichtoppervlak. Doordat de steen wat moeilijker uit de mal komt, is de vorm van een onbezande straatbaksteen wat grilliger dan bezande bakstenen.
   Bekijk het assortiment onbezande straatbakstenen
    
 • Strengpers straatbakstenen worden gemaakt met een pers. De klei wordt door de pers geduwd, waardoor een lange streng klei ontstaat. De stenen worden vervolgens op maat gesneden. Strengpersstenen zijn strakker van vorm en maatvaster dan vormbakstenen.
  Bekijk het assortiment strengpers straatbakstenen
   

Formaten, kleuren en texturen 

Keramische straatstenen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en texturen. Bekende formaten zijn waalformaat, dikformaat en klinkerformaat (ook wel keiformaat of klinkerkei genoemd). Maar ook voor gebakken bestrating in langformaat, tegelformaat of speciale formaten, kunt u bij ons terecht.

Ook qua kleuren en texturen is er bij straatbakstenen uitgebreide keuze, elk met een totaal eigen uitstraling. Zo past een getrommelde rood-bruin genuanceerde straatbaksteen prachtig in de nostalgisch steegjes van een oude binnenstad. Een effen antracietkleurige strengperssteen past juist perfect in een modern winkelgebied.

De kleur van het eindproduct wordt onder andere bepaald door de klei, eventuele toevoegingen aan de klei, de baktemperatuur en het bakproces. Daarnaast zijn nog tal van nabewerkingen mogelijk, die elk voor een eigen uitstraling zorgen. Zo kan een steen getrommeld, gesmoord en geglazuurd worden.

Welk beeld u ook voor ogen hebt, er is altijd een gebakken product dat daarbij aansluit. 

Voelen &
Zien

Inspiratie opdoen, of producten met elkaar vergelijken? In ons Expertisecentrum presenteren we ons brede assortiment straatbakstenen, sierbestrating, gevelstenen, gevelsystemen en dakpannen, van verschillende leveranciers. Kom eens langs voor vrijblijvend, objectief advies. De koffie staat klaar!

Afspraak maken

Bedankt voor uw aanvraag.

Wij nemen z.s.m. contact met u op.

Monster aanvragen
{{ productInfo?.title }}
{{ productInfo?.subtitle }}

Bedankt voor het inschrijven, u krijgt een email om de inschijving te bevestigen.

Inschrijven nieuwsbrief